Dela länk via e-post
Inte alla nödvändiga fält fylldes
Skicka e-post

Så drog Sydvatten ner på kemikalierna

Mindre kemikalier, mindre underhåll och mindre utrymme. Sydvatten har installerat ett nytt system för vattenanalys – och resultatet överträffar alla förväntningar.

Sydvatten AB är en av Sveriges största producenter av dricksvatten. Varje dag förser de en miljon människor med färskt dricksvatten och varje sekund passerar 3 000 liter dricksvatten genom de två vattenverken Ringsjöverket och Vombverket.

Sydvatten har också en tydlig hållbarhetsprofil, och man jobbar hela tiden aktivt med att minska sitt klimatavtryck. Som en del i detta började Sydvatten för en tid sedan att se sig om efter ett system för vattenanalys som skulle göra att de blev mindre beroende av kemikalier.

– Vi kommer kanske aldrig att kunna bli helt fria från kemikalier, men vårt mål är att göra verksamheten så kemikaliefri det bara går. Våra gamla system kräver att man måste tillsätta kemikalier hela tiden vilket inte känns bra. Kemikalierna är inte bra för miljön, de är otrevliga att hantera och underhållet tar mycket tid. Alla vinner på minskad kemikalieanvändning, säger Marianne Franke, laboratoriechef på Sydvatten.

Kemikaliefri klormätning

Lösningen hittade Marianne Franke på en VA-mässa, där hon kom i kontakt med Bürkerts system OALab typ 8905. Det är en ny lösning, som bland annat kan mäta pH, klor, redox, turbiditet och konduktivitet. OALab typ 8905 använder minimalt med kemikalier, vilket jämfört med konkurrenterna innebär en betydligt mindre mängd.

– Det här är framtidens teknik, fast idag.  Genom vårt system kan vi också koppla upp oss online, vilket dels gör att vår supportavdelning kan hjälpa till på distans, men det innebär också att vi kan hålla koll för att proaktivt hjälpa kunden innan problem uppstår, säger Malte Ritzén, affärsområdesansvarig för segmentet vatten på Bürkert.

Hos Sydvatten mäter Bürkerts system sedan en tid tillbaka pH, fritt klor och turbiditet, och Marianne Franke är imponerad över resultatet.

– Vi har stora krav på våra leverantörer. Eftersom vi har så rent vatten i Sverige måste systemen klara att mäta väldigt låga nivåer av klor, och Bürkerts system klarar det. Man lyckas dessutom göra det med betydligt mindre mängd kemikalier, vilket förstås är fantastiskt ur ett miljöperspektiv, säger hon.

– Det leder också till att vi har ett mindre behov av underhåll. Nu behöver vi inte fylla på med kemikalier hela tiden, vilket gör att vi får loss tid till annat.

Tar mindre plats

Utöver tid finns också mycket utrymme att spara genom att använda OALab typ 8905. Bürkerts sensorer är förpackade i små kuber som enkelt fästs med bajonettfäste. Med tekniken kan upp till sex sensorer anslutas till en och samma vattenslinga, vilket blir mycket platseffektivt.

– Många kan nog känna igen sig i att man har hela väggar täckta av olika system och sensorer. Vi erbjuder en otroligt enkel installation, och med vår lösning får alla sensorer i stället plats i ett och samma skåp. Sedan kan man hålla koll på resultaten i 7-tumsskärmen där man enkelt anpassar menyerna efter sina egna behov. Med endast ett ögonkast har man full kontroll på alla värden i processen, säger Malte Ritzén.

För många aktörer är Bürkert en ny spelare på marknaden inom system för vattenanalys. Sydvatten är ett av de första svenska företagen som installerat OALab typ 8905 i sin produktion, och Marianne Franke är nöjd med Bürkerts arbete och produkter:

– Vi förser nästan en miljon människor med dricksvatten varje dag. Vi mäter på utgående dricksvatten och är beroende av att våra instrument fungerar. Vi kan inte bli stillastående i veckor och ställer därför höga krav på service och support. Bürkert lever upp till detta. De har varit en engagerad partner som har varit mycket måna om att vi ska bli nöjda – och det har vi verkligen blivit.

Nyfiken på mer? 

Få en full överblick av analys- och mätsystemet här nedan eller kolla in hur du som anläggningsinnehavare kan övervaka vattenkvalitén kontinuerligt i denna broschyr.

Delta i webbinarium 28 oktober

Produktöversikt

Typ 8905

Online-system för vattenanalys

Typ 8905
  • Kontinuerlig analys av dricksvatten och industriellt processvatten
  • Baserat på Bürkerts modulära kub- och bakplansteknik
  • Fältbussanslutning för mångsidig industriell kommunikation
  • Fältbussanslutning för mångsidig industriell kommunikation, dataöverföring via mobil gateway
  • Extremt lågt underhåll och lång livslängd tack vare MEMS-teknik

Applikationsbeskrivning

Videoklipp

Få en personlig presentation! Kontakta Malte så berättar han mer.

Få mer inspiration direkt till din inkorg, genom vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet innehåller artiklar och nyheter i ämnen som rör industriell mät-, styr- och reglerteknik.

Få nyhetsbrevetFå nyhetsbrevet

Få inspirerande innehåll, artiklar, nyheter och inbjudningar som rör industriell mät-, styr- och reglerteknik, direkt till din inkorg.