Dela länk via e-post
Inte alla nödvändiga fält fylldes
Skicka e-post

Innovativ flödesmätare använder SAW-teknologi

Inom bland annat livsmedels-, dryckes-, läkemedels- och kosmetikindustrin krävs flödesmätare som inte bara arbetar med hög precision utan också uppfyller strikta normer och lagkrav vad gäller hygien och rengöring. Med FLOWave typ 8098 erbjuder Bürkert en praktisk lösning för detta ändamål.

FLOWave arbetar enligt den patenterade SAW-teknologin (Surface Acoustic Waves), som använder ytvågor för att utföra mätningar. Den främsta fördelen med denna mätprincip är att det inte finns några delar i mätröret, vilket också betyder att det inte finns några dödvolymer i mätröret. Dessutom utförs mätningar utan någon kontakt mellan sensorelementen och mediet vilket gör att sensorerna inte kan förorena mediet. Detta är inte bara hygieniskt utan förenklar också rengöringsprocessen (hygienisk design). Det faktum att mätröret är identiskt med alla andra raka rörsektioner i systemet undviks onödigt tryckfall. Dessutom är installationen extremt enkel tack vare den kompakta storleken och den låga vikten på enheten.

FLOWave förbrukar mycket mindre energi än en Coriolis flödesmätare och kan monteras i valfri installationsposition. Mätningar kan utföras i stillastående vätskor, i snabbflytande vätskor eller i flöden som ändrar riktning. Dessutom krävs inget underhållsarbete vilket kan minska driftskostnaderna avsevärt.

Exakt och framtidssäkrat

Den kompakta flödesmätaren som tillverkas helt i rostfritt stål mäter volymen med en noggrannhet på 0,4% av det uppmätta värdet. Temperaturen mäts samtidigt med en noggrannhet på ≤ 1 ° C. Beroende på genomloppet kan det nominella trycket vara upp till 25 bar.
Temperaturområdet är utformat för att möjliggöra CIP och SIP-rengöringsprocesser. Mätanordningen är tillgänglig med genomloppen DN15, DN25, DN40 samt DN50 med rör- och clampanslutningar enligt ASME och ISO. Den kan användas med eller utan display. FLOWave är baserad på EDIP (Efficient Device Integration Platform), vilket möjliggör nätverk med andra Bürkert-enheter för att skapa ett intelligent system. Detta gör att enheterna är mycket enklare att hantera och att integrera i en befintlig applikation. Förutom mätning av volymflöde och temperatur, kommer nästa steg i FLOWave-utvecklingen att tillföra mätvärden som densitetsfaktorn (möjliggör identifiering av vätska) och den akustiska överföringsfaktorn (för att detektera gasbubblor). Tester utförs för närvarande på matoljor, yoghurt, barnmat, lim, färger och motoroljor. FLOWave används redan med stor framgång i vattenbaserade medier som syror, lut, kondensat och speciellt i icke-ledande vatten.

Bevisad inom läkemedelsindustrin

I läkemedelsindustrin har FLOWave redan visat sig vara extremt effektiv i många olika tillämpningar, såsom flödesmätning av ultrarent vatten, blandning av intravenösa infusioner, i många doserings- och övervakningsuppgifter med olika vätskor som krävs för produktion såväl som i kritiska CIP- och SIP-processer där både flöde och temperatur måste övervakas.

Min jämförelselista