Dela länk via e-post
Inte alla nödvändiga fält fylldes
Skicka e-post

Vi är experter på gas

Gas används runtomkring dig nästan hela tiden, kanske utan att du tänker på det. För att kontrollera gasflöden behövs gasgodkända ventiler och massflödesregulatorer av högsta klass – och just detta är Bürkert experter på.

När du tänker på gas tänker du kanske spontant på en gasspis, en gasolgrill eller heliumballonger. Men faktum är att gas är något som används i nästan alla branscher, och vid många olika situationer.

En vanlig dag kanske du till exempel tar någon medicin – när den tillverkats har gas med största sannolikhet använts. Frukten du köper i mataffären har behandlats med gas under transporten till butiken, och din inplastade köttbit har behandlats med gas för att inte genast bli grå och oaptitlig. Köper du odlad fisk har den vuxit upp i vatten där uppfödaren kontrollerar syrehalten i vattnet och justerar detta med gas för att hela tiden uppnå optimal syrehalt i fiskodlingen.

Enkel reglering

Gas används inom till exempel sjukvården där både lustgas och syrgas är vanliga gaser. Inom industrin används gas bland annat för att härda stål, på laboratorier används gas för att skapa exakt rätt livsmiljö för mikroorganismer – och när du ser en konsert med pyroteknik så är det ett exakt gasflöde som styr pyrotekniken.

Gemensamt för alla dessa användningsområden är att de är beroende av en exakt mätning och reglering av gaserna, som snabbt kan justeras för att uppnå önskat resultat.

– Om du till exempel behöver syrgas måste mängden gas snabbt justeras i takt med dina andetag, och för att mikroorganismerna i en bioreaktor ska frodas behöver labbet veta att deras livsmiljö är exakt likadan hela tiden, säger Kjell Ljungberg, segmentsansvarig för gas på Bürkert.

Experter på gas

Den andra gemensamma nämnaren för alla användningsområden som nämns i den här texten, är att det ofta är ventiler från Bürkert som säkerställer att man uppnår önskat resultat.

– Alla de här områdena har en naturlig plats i vår vardag. Vi är starka inom allt från industri och läkemedel till laboratorier, mat och bryggerier. Jag törs påstå att om man hanterar gas i någon del av sin verksamhet, så har alltid Bürkert mycket som vi kan hjälpa till med, säger Kjell Ljungberg.

– Oavsett vilken applikation du behöver hjälp med så har vi troligen en produkt framtagen för just den applikationen. Jag tror inte det finns någon annan tillverkare som har samma bredd som Bürkert.

Godkända enligt lag

Något som också gör att Bürkert sticker ut är att man har ett brett utbud av ventiler och reglerutrustning som är framtagna och optimerade för just gas. Dessa är gasgodkända enligt Europastandard, vilket bland annat innebär att de stänger automatiskt om strömmen slås av.

I Bürkerts systemhus finns hela avdelningar som fokuserar på gas, som bland annat arbetar med att sätta samman Bürkerts produkter till större system.

– För kunderna är Bürkerts produkter oftast att betrakta som ”plug’n’play”. Vi kan till exempel leverera kompletta andningsmasker för nyfödda, eller färdiga moduler till bioreaktorer. Om man har någon form av systemlösning som man skulle vilja sätta upp är det bara att höra av sig, så har vi förmodligen möjlighet att lösa det, säger Kjell Ljungberg.

Se vilka av våra ventiler som är godkända för gas:

Våra massflödesregulatorer:

Mass Flow Controllers

Typ 8743

Massaflödesregulator (MFC)/massaflödesmätare (MFM) för gaser

Typ 8743
  • Märkflödesområde från 0,01 lN/min upp till 100 lN/min (för kvävgas)
  • Hög mät- och repeternoggrannhet
  • Lämpad för aggressiva gaser
  • Användarvänlig gasomräkning
  • Enkelt enhetsbyte via konfigurationsminneskort
Typ 8742

Massaflödesregulator (MFC)/massaflödesmätare (MFM) för gaser

Typ 8742
  • Märkflödesområden från 0,010 lN/min upp till 160 lN/min
  • Hög mätnoggrannhet och repeterbarhet med mycket snabba reaktionstider
  • Långtidsstabil flödeskalibrering
  • Konfigurationsminne underlättar byte av enhet
  • Tillval: ATEX II kat. 3G/D eller USP Class VI-, FDA-, EG 1935-överensstämmelse