Dela länk via e-post
Inte alla nödvändiga fält fylldes
Skicka e-post

Vad är en processventil och hur fungerar den?

Bürkert är en världsledande tillverkare av processventiler. Dessa varierade och mångsidiga ventiler är ovärderliga för vätskereglering inom många olika områden. Men vad är egentligen en processventil? Hur fungerar den? Och vilka typer av processventiler finns det? I den här artikeln förklarar Bürkert allt du behöver veta.

Bürkert har ett brett utbud av processventiler i sortimentet, som passar till en rad olika verksamheter och applikationer.

– Det unika med Bürkert är just bredden och djupet på vårt sortiment inom processventiler. Vi har produkter för i stort sett alla typer av processer, och har vi inte färdig lösning från början kan vi nästan alltid ta fram en specialanpassning, säger Abbe Korchane på Bürkert.

Han fortsätter:

– På Bürkert gör vi alltid vårt yttersta för att hjälpa våra kunder, de är alltid i fokus. Vi är mycket duktiga på kundunika lösningar, och har dessutom ett brett team av experter över hela världen, som alltid är redo att hjälpa till.

Här nedanför svarar vi på några av de vanligaste frågorna Bürkert får kring processtyrning och processventiler:

 

Vad är processtyrning?

Processtyrning är hur en process utformas och styrs. De finns en mängd olika styrsystem som kommunicerar genom olika språk eller protokoll för att ta in mätdata och sedan styra regulatorer och enheter i processen för att tillverka en produkt. De flesta processtyrningssystem innefattar antingen kontinuerliga processer eller batchprocesser. Som namnet antyder körs kontinuerliga processer dygnet runt (vilket gör oplanerade driftstopp enormt dyra), medan batchprocesser följer en smartare start och stopp-rutin.

Vad är processventiler?

Processventiler, eller modulerande reglerventiler, används för att styra flödet av gaser, vätskor och slam inom ett rör eller annat utrymme. Styrsystemet bestämmer genom ett börvärde hur ventilen ska agera och brukar kompletteras med mätdata (värde från kritiska processparametrar) från processen för att kunna ge det önskade flödesvärdet. Denna typ av reglercykel gör att en processventil kan leva upp till sitt namn och styra flödeshastigheten för en angiven vätska eller gas. Det möjliggör exakt kontroll av flöde genom kritiska processparametrar, som temperatur, konduktivitet och tryck.

Hur fungerar processventiler?

Processventiler består vanligtvis av en ventilkropp, ett ställdon med en kägla och en styrtopp/positioner. Ett elektriskt eller pneumatiskt drivet ställdon används vanligtvis för att flytta käglan upp och ner över flödeskanalen. Detta öppnar eller stänger ventilen för att få flödeshastigheten att stämma överens med den angivna inställningspunkten. Styrtoppen använder styrsignal, intern logik och mätdata från sensorer för att avgöra hur snabbt och hur mycket ventilröret behöver röra sig för att uppnå önskad flödeshastighet.

Vilka typer av processventiler finns det?

Processventiler kan generellt delas in i två kategorier: Sätesventiler eller roterande ventiler. Sätesventiler har en kägla som stänger till för att reglera flödet, medan roterande ventiler använder antingen en skiva, kula eller kon som stänger till. Bürkert erbjuder ett brett utbud av högeffektiva processventiler som passar ett brett spektrum av applikationer.

Vilka processventiler erbjuder Bürkert?

Bürkert tillverkar och levererar följande typer av processventiler:

Snedsätesventiler On/Off  eller Snedsätes Reglerventil

Pneumatiskt styrda snedsätesventiler använder ett kolvställdon för att lyfta en packning från ventilen. Ventilsätet är inställt i en specifik vinkel för att ge så mycket flöde som möjligt i upplyft läge. Dessa okomplicerade ventiler med lågt tryckfall är idealiska för att starta, stoppa och kontrollera större flöden och i applikationer med höga temperaturer, inklusive ånga. Bürkert är ett av världens ledande bolag inom utveckling av snedsätesventiler.

Raksätesventil On /Off eller Raksätes Reglerventil

Raksätesventiler är linjära rörelseventiler för att reglera flödet. En kägla rör sig vanligtvis upp eller ner för att strypa flödet. Bürkert använder rostfritt stål eller PTFE-tätningar för att leverera stängning enligt olika tätningsklasser och certifieringar. Varje ventilkroppsstorlek har ett utbud av kontrollkäglor och motsvarande utbytbara säten för perfekt dimensionering av alla strypningsapplikationer. Processen blir också ännu säkrare och effektivare med vårt dimensioneringsverktyg

Membranventiler On /Off  eller Membranventil Reglerventil

Membranventiler består vanligtvis av två eller flera portar och ett elastiskt membran som stänger mot en vägg eller ett säte under tryck. Bürkerts unika mönster möjliggör kontroll av extremt rena ämnen, där den medieberörda ytan limiteras och döda volymer minimeras. Bürkerts patenterade Robolux-ventil skapar nya möjligheter till systemlösningar och minimerar dödvolym och reservdelar på ett sätt som inte kan uppnås med klassiska membranventiler.

Kulventiler

Kulventiler är avstängningsventiler avsedda att styra flödet av en vätska med hjälp av en ihålig kula som roterar 90 grader runt sin axel för att öppna eller stänga. Bürkerts typ 2657 True Union-plastkuleventiler är användbara för industriella applikationer som kräver hög prestanda, tillförlitlighet och lång livslängd. Alla Bürkerts kulventiler kan manövreras manuellt, elektriskt eller pneumatiskt, med kontrollmoduler, styrtoppar och signalsvar.

Spjällventiler On/Off eller Spjällventil Reglerventil

Spjällventiler har en skiva som är ansluten till en stång, som roteras en fjärdedels varv parallellt eller vinkelrätt mot flödet för att öppna eller stänga det. Bürkerts typ 2674 plastspjällventil är optimal för stora rördiametrar upp till DN 300. Samtidigt är Bürkerts typ 2671 tvåvägs-metallspjällventil utformad med en genomgående axel och självcentrerande skiva för lågt vridmoment och jämnt slitage.

 

ELEMENT - Smart, stilren och kraftfullELEMENT - Smart, stilren och kraftfull

Kan er produktionsanläggning tänka smart, kommunicera digitalt, hantera mängder med processdata, producera jämnt och förutspå driftstopp? Framtidssäkra processen idag! Med ELEMENT-serien, får du ett modulärt urval av kontrollhuvuden, aktuatorer och ventilkroppar som automatiserar din process.

 

Formulär

Kontaktformulär och kontaktuppgifter

Burkert Sweden AB

Bjäre Plats 13

218 45 Vintrie

Telefon: +46 10 25 25 600

E-post: kundservice@burkert.com

 

Vill du ha mer information, hjälp med att lägga en order, få teknisk rådgivning eller hjälp med en retur eller reklamation? Oavsett vad du behöver hjälp med, finns vi här för dig.