Dela länk via e-post
Inte alla nödvändiga fält fylldes
Skicka e-post
bürkert
 

Flödesmätning i fokus när Polarbröd växlar upp

En snabbt spridd brand förstörde nyligen Polarbröds fabrik. När den nu byggs på nytt blir den inte bara större än tidigare – den blir också uppgraderad med ny teknik. Däribland Bürkerts smarta flödesmätare FLOWave.

I augusti 2020 började det brinna i Polarbröds bageri i Älvsbyn. Ingen människa kom till skada, men elden spred sig snabbt och stora delar av hela fabriken förstördes.

Eftersom bageriet i Älvsbyn stod för tre fjärdedelar av Polarbröds samlade produktion, blev det viktigt för företaget att snabbt bygga en ny fabrik – och i samband med det passade man också på att göra anläggningen både större och bättre.

Bättre flödesmätning

På den tekniska sidan är en viktig uppdatering att man i fabriken nu använder Bürkerts smarta och effektiva flödesmätare FLOWave.

– Att ha en effektiv och exakt mätning är jätteviktigt av flera olika anledningar. Dels vill vi förstås minska våra produktionsstopp i allmänhet, men det rör sig också om ganska dyra råvaror och det blir snabbt kostsamt om man får massa svinn, säger Patrik Grahn, verksamhetsutvecklare på Polarbröd.

Faktum är att Polarbröd redan innan fabriksbranden började testa FLOWave med gott resultat. Det uppbyggda förtroendet var också en viktig faktor till att valet föll på just Bürkert som leverantör.

– Man kan lugnt säga att det var många som hörde av sig och ville sälja grejer till Polarbröd efter branden, berättar Patrik Grahn. Vårt fokus var att snabbt bygga upp en ny produktionslinje med hjälp av kända, pålitliga leverantörer. Och Bürkert hade vi redan goda erfarenheter av.

Bild: Polarbröd

Att Polarbröd valt att använda sig av FLOWave är förstås mycket uppskattat hos Bürkert.

– Bürkerts flödesmätare FLOWave är anpassad för de höga krav som Polarbröd ställer när det kommer till hygien och säkerställande av produktion. Vi är glada över att ha fått förtroendet från Polarbröd att få vara en del av återuppbyggnaden av deras fabrik där innovation och teknik får ta plats, säger Jonas Haesert, VD Bürkert Sverige.

Lyckat resultat

I dagsläget använder Polarbröd FLOWave för att mäta och kontrollera jäst, flytande margarin och diskvatten, och fler mätare kan tillkomma i samband med att fabriken nu byggs ut.

– Vi är väldigt nöjda med våra nya mätare. De har varit enkla att installera och komma i gång med, vi har fått bra hjälp från Bürkert. Vi har mindre svinn nu och avsevärt mycket mindre stopp i produktionen, säger Patrik Grahn.

– En annan positiv effekt är att vi gått från att ha flera olika typer av mätare, till att nu använda en och samma. Det är en stor fördel, då det minskar reservdelslagret och underlättar underhållet. Vi lägger mindre tid på underhåll i dag och kan i stället fokusera på att bedriva en så effektiv produktion som möjligt.

Typ 8098

FLOWave, SAW-flödesmätare

Typ 8098
  • Utan några delar i mätröret
  • I enlighet med hygieniska krav, CIP-/SIP-kompatibel
  • Idealisk för vätskor med låg eller ingen konduktivitet
  • Digital kommunikation, parameterinställning via communicator, display och Wi-Fi
  • Kompakt, låg vikt och låg energiförbrukning

Min jämförelselista